درمان جذام

علت و درمان جذام طبق آیات و روایات به همراه نسخه‌های طب اسلامی و روش‌های طبیعی

این بیماری گاهی از پدر و مادر به کودکانشان و از بیماران، به همسایگان آنان انتقال می‌یابد و با وضعیت نامطلوب مسکن و تغذیه نیز مرتبط است. دوره نهفتگی بیماری جذام، احتمالا ۲ تا ۱۰ سال است ولی می‌تواند تا ۲۰ سال یا بیشتر به طول انجامد.

علت جذام نوعی عفونت و ضغف سیستم‌ایمنی است. برای درمان کامل، ضمن اصلاح مزاج، اصلاح خون، اصلاح تغذیه و رفع علل مشترک امراض موارد زیر را نیز عمل نمایید. جذام از شدیدترین امراض عفونی است که سیستم ایمنی نمی‌تواند با آن مقابله کند. بخاطر آثار پوستی در قسمت امراض پوستی بیان شده است.

نسخه آیت‌الله تبریزیان:

خوردن شاهی به‌خصوص در شب زمستانی توصیه می‌شود.

از این نسخه باید طور کامل و منظم استفاده شود تا به اذن خداوند درمان صورت گیرد.

در کنار مصرف این داروها؛ مشکلات خونی، تغذیه، اسباب معنوی و سایر ریشه‌های این بیماری باید برطرف گردد. شیوه انقلاب در غذا نیز مطالعه و رعایت شود.

اما نکته مهم اینکه جذام یکی از شدیدترین عفونت‌ها و تضعیف کننده‌های سیستم ایمنی و تضعیف کننده تصفیه کننده‌های بدن مانند کبد، طحال و کلیه است. پس باید اعمالی که باعث تقویت سیستم ایمنی و تقویت پاکسازی کننده‌های بدن مانند کبد، طحال و تقویت عمومی می‌شوند، انجام شود.

 

روایات، اعمال و توصیه‌ها

  1. خوردن ریزه‌های سفره
    روزی پیامبر اکرم «صلی‌الله‌علیه»: ابو ایوب انصاری را دیدند که ریزه‌های فرو ریخته از سفره را برمیگیرد و می‌خورد، لزا به وی فرمودند: بهره‌مند از برکت و غرق در برکت و سرشار از برکت باشی.
    ابوعیوب عرض کرد: این، بر دیگران هم است؟!
    حضرت فرمودند: آری، هرکس آنچه را که تو می‌خوردی را بخورد، آنچه را من به تو گفتم برای او نیز خواهد بود. سپس فرمودند هرکس چنین کند، او را از ابتلا به جنون و جذام و پیسی و آب زرد و ساده‌لوحی نگه دارد. «بحار الانوار: ج ۶۶، ص ۴۳۱»
  2. با چوب ریحان خلال کنید
    امام کاظم «علیه‌السلام» فرموده‌اند: با چوب و شاخه‌ی ریحان خلال نکنید که رگ جذام را تحریک می‌کند. «کافی: ج ۶، ص ۳۷۷»
  3. سنجد
    ابن بکیر می‌گوید از امام صادق «علیه‌السلام» شنیده‌ام که درباره سنجد فرموده‌اند: گوشت آن مایه‌ی رویش گوشت و پوست آن مایه‌ی رویش پوست و هسته آن مایه‌ی رشد استخوان است. و گذشته از این‌ها کلیه‌ها را گرم و معده را پالایش می‌کند و از ابتلا به بواسر و چکیدن بی‌اختیار ادرار حفظ می‌کند. دو ساق پا را محکم و عرق جذام ریشه‌کن می‌سازد. «کافی: ج ۶، ص ۳۶۱»
  4. کرفس
    درباره‌ی کرفس آورده‌اند که مایه‌ی تقویت حافظه و هوشمندی عقل بوده و جنون و جذام و پیسی را می‌زداید. «فردوس ج ۵، ص ۳۷۰»
  5. تره تیزک
    امام صادق «علیه‌السلام» فرموده‌اند: هرکس شبانه تره تیزک بخورد، از ناحیه‌ی بینی به جذام دچار شده و چندان خون از آن برآید که وی را ناتوان گرداند. «کافی: ج ۶، ص ۳۶۸»
  6. سوره نحل
    امام باقر «علیه‌السلام» فرموده‌اند: هرکس در اول هر ماه سوره نحل را بخواند در دنیا شخص بدهکار را کفایت کند و از ابتلا به هفتاد گونه بلا که راحت ترین آن جنون، جذام و پیسی باشد، در امان باشد و در روز واپسین در بهشت عدن که وسط بهشت باشد جای گیرد. «ثواب الاعمال: ۱۰۷»
  7. شانه زدن
    امام صادق «علیه‌السلام» فرموده‌اند: شانه زدن گونه ها و دندان ها را محکم می‌کند. و شانه زدن ریش وبا را می‌زداید و شانه زدن پیشانی اندوه سینه‌ها را می‌برد و شانه زدن ابرو مایه‌ی ایمنی از جذام است و شانه زدن سر بلغم را قطع می‌کند. «بحار الانوار: ج ۶۲، ص ۲۰۳»
    می‌توانید نوعی شانه با دندانه درشت درست کنید و با آن همه‌ی بدن و محل درد را به خوبی با آن شانه و ماساژ دهید. مخصوصا گوش و زیر پا و سر را که برای همه بیماری‌ها مفید است.
  8. روغن سالم
    امیرالمونین «علیه‌السلام» درباره روغن فرمودند: پوست را نرم، فکر و اندیشه را زیاد، مجاری آب را باز، چرک و ضبری را زدوده و رنگ پوست را روشن می‌کند. «خصال: ص ۶۱۱»
  9. نوره
    آورنده‌اند که: نوره کشیدن در روز چهارشنبه و جمعه مایه ابتلا به پیسی است. «خصال: ص ۲۷۰»
    رسول خدا «صلی‌الله‌علیه» فرموده‌اند: هرکس نوره کشد و با حنا خضاب کند خداوند وی را تا مرتبه دیگر، از سه بیماری جذا، برص و خوره در امان بدارد. «نواب الاعمال: ص ۲۱»
  10. حنا
    امام صادق «علیه‌السلام» فرموده‌اند: حنا زدن پس از نوره، مایه ایمنی از جذام و برص است. «من لا یحضره الفقیه: ج ۱، ص ۱۲»
    در حدیث دیگری آمده است: حنا بوی بد را زدوده، طراوت چهره را افزوده، دهان را خوشبو کرده و فرزند را زیبا می‌کند. «کافی: ج ۶، ص ۴۸۴»
  11. آویشن و سیاه‌دانه
    در کتاب مکارم الاخلاق در فصل نانخواه آمده است: آورده‌اند که روزی رسول خدا «صلی‌الله‌علیه» گوارنده غذا و آویشن و سیاه‌دانه را طلبیدند. ایشان هرگاه تخم مرغ یا غذای زیان داری می‌خوردند آن مواد را به همراه نمک به صورت خشک می‌خوردند و غذای خود را با نمک آغاز کرده و می‌فرمودند: هرگاه این را بخورم دیگر باکی از خوردن هیچ غذایی ندارم. و همواره می‌فرمودند: معده را تقویت و بلغم را قطع می‌کند و مایه ایمنی از جذام و کج شدن فک است. «بهار الانوار: ج ۶۶، ص ۲۴۴»
  12. سنا
    امام صادق «علیه‌السلام»: فرموده‌اند: اگر فایده سنا را می‌دانستند، قیمت هر مثقال آن به دو مثقال طلا می‌رسید. سنا مایه ایمنی از پوست، پیسی، جذام، جنون، فلج و کج شدن فک است. همراه با آن کشمش سرخ بی‌دم و اهلیله کابلی زرد و سیاه، از هر کدام به یک اندازه تهیه و سه درهم از آن را ناشتا و سه درهم دیگر را پیش از خواب بخور. سنا آقای داروها است. «مکارم الاخلاق: ج ۱، ص ۴۰۹»
  13. حوک (ریحان کوهی)
    امام صادق «علیه‌السلام»: حوک سبزی پیامبران است. بدان که در آن، هشت ویژگی است؛ هضم کننده است، گرفتگی های عروق و مجاری را می‌گشاید، آروغ را خوش بو می‌سازد، دهان را بوی خوش می‌بخشد، غذا را دوست داشتنی می‌سازد، درد و بیماری را از درون بدن بیرون می‌کشد، امان انسان از جذام است و چون در درون انسان جای گیرد، همه بیماری‌ها را فرو می‌نشاند.
    «الکافی: ج ۶، ص ۳۶۴، ح ۴ / مکارم الاخلاق: ج ۱ ص ۳۸۸، ح ۱۳۰۹»
  14. دعا
    پیامبر خدا «صلی‌الله‌علیه»: خطاب به انس: آیا نمی‌خواهی دعایی به تو بیاموزم که هرگاه نماز صبح گزاردی، آن را سه بار بگویی تا خداوند؛ جذام، پیسی، سست اندامی و کوری را از تو دور کند؟
    (بگو خداوندا! از پیشگاه خویش مرا راه نمای، از فضل خود بر من فرو بار، از رحمت خویش نعمتی سرشارم ده و از برکات خود بر من نازل فرمای.)
    (قل اللهم اهدنی من عندک، و أفض علی من فضلک و أسبغ علی من رحمتک، أنزل علی من برکاتک)
    «المتقی الهندی: ج ۲، ص ۱۴۵»
  15. ساییدن ناخن‌ها
    امام صادق «علیه‌السلام»: کوتاه کردن ناخن‌ها در روز جمعه، از جذام، پیسی و کوری ایمن می‌دهد. اگر هم نیازی به کوتاه کردن نبود، آن‌ها را بسای.
    «الکافی: ج ۶، ص ۴۹۰، ح ۲»
  16. عطسه زیاد
    به نقل از ابوبصیر، از امام صادق «علیه‌السلام»: فراوانی عطسه شخص را از پنج چیز ایمن می‌سازد که نخستین آن‌ها جذام است؛ دوم، باد های بدخیمی که در سر و صورت جای می‌گیرد؛ سوم، مایه ایمنی از جای گرفتن آب در چشم می‌شود؛ چهارم، از سختی حفره های بینی مصونیت می‌دهد؛ و پنجم، آنکه از بیرون آمدن مو از چشم ایمنی می‌دهد.
    فرمود: اگر دوست داشتی که عطسه‌ات کم شود، با روغن مرزنجوش انفیه کن.
    پرسیدم: چه مقدار؟
    فرمود: به اندازه یک دانگ.
    راوی گوید: این کار را پنج روز انجام دادم و (عرضه‌ام) از میان رفت.
    «مکارم الاخلاق: ج ۲، ص ۱۶۵»
    از این حدیث می‌توان فهمید برای مرضی ماندد جذام باید مغز و اعصاب و بادهای بدن و رطوبت های اضافی سر و صرورت نیز باید اصلاح و تخلیه شوند.
  17. تربت مدینه
    امام صادق «علیه‌السلام» فرموده‌اند: تربت مدینه جذام را دور می‌کند. «بحار الانوار: ج ۶۲، ص ۲۱۲»
    امام صادق «علیه‌السلام» فرموده‌اند: اگر نبود مگسی که در غذای مردم می‌افتد و از جایی که مردم فکرش را نمی‌کنند بیماری جذام به سرعت در میان مردم پخش می‌شد. «بحار الانوار: ج ۶۴، ص ۳۱۲»
  18. نزدیکی با زن حایض ممنوع
    پیامبر خدا «صلی‌الله‌علیه»: هر کس با زنش نزدیکی کند درحالی که زنش حایض است، اگر فرزندی از آنان به دنیا بیاید جذام یا برص بگیرد جز خودش را سرزنش نکند.
  19. سخن گفتن به جذامی
    با جزامی سخن بگو اما بین تو و او به اندازه دو پرتاب تیر فاصله باشد. «کنز العمال: ج ۱۰، ص ۵۴»
    از جذامی فرار کن مانند فرار از شیر. «ابن بابویه، محمد بن علی، من لا یحضره الفقیه – ج ۴، ص ۳۵۷»
  20. لباس تنگ جذام و عفونت می‌آورد
    گشادی گریبان و روییدن مو در بینی موجب ایمنی از جذام است. «کافی: ج ۶، ص ۴۷۹»
    لباس تنگ موجب کاهش رسیدن خون و اکسیژن و مواد مفید عضو می‌شود. و از ظرف دیگر مانع تخلیه مواد زاید و عفونی و در نتیجه زمینه‌ساز امراض عفونی مانند جذام است.
  21. شلغم
    کسی نیست جز آنکه رگی از جذام دارد، با شلغم رگ جذام را ذوب کنید.
    شلغم رگ جذام را می‌سوزاند. «طب الائمه: ص ۵»
  22. تره
    مداومت از خوردن تره، از جذام ایمن می‌کند. «کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی؛ ج ۶، ص ۳۶۵»
    البته شب‌ها از خوردن تره نهی شده است؛ پس روزها مصرف شود. تره بسیار خون‌ساز، صاف کننده خون و طحال و همچنین مزاج گرمی دارد؛ پس سودا، بلغم و عفونت را نیز کم می‌کند.
  23. چغندر
    چغندر در برابر جذام ایمنی می‌دهد. «مکارم الاخلاق؛ ج ۱، ص ۳۹۲»
    چغندر رگ جذام را به‌کلی از بین می‌برد. «کافی؛ ج ۶، ص ۳۶۹»
  24. اسفند
    چهل صبح خوردن یک مثقال اسفند جذام را از بین می‌برد. «بحار الانوار؛ ج ۶۲، ص ۲۳۵»
  25. کوتاه کردن موها
    گرفتن سیبیل و ناخن در جمعه ها مایه ایمنی از جذام است. «کافی؛ ج ۳، ص ۴۱۸»
  26. تریاق
    آیا نمی‌دانی که عقرب برای درد مثانه و پروستات و شب‌ادراری مفید است؟ آیا نمی‌دانی که بهترین تریاق از گوشت مار درست می‌شود؟ آیا نمی‌دانی گوشت مار اگر با زاج خورده شود برای جذام مفید است؟
    «الاحتجاج علی أهل اللجاج (للطبرسی)؛ ج ۲، ص ۳۴۲ / بحارالانوار (ط – بیروت)؛ ج ۱۰، ص ۱۷۳»

‫۲ دیدگاه ها

  1. یا به یک پزشک مراجعه کنید جذام داروی قطعی دارد و دوره درمان آن رایگان است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا